lauantai 7. syyskuuta 2013

Varhaisultra

Varhaisultrassa, eli ihan raskauden alussa tehtävässä ultraänitutkimuksessa, käyminen on turhaa. Sitä ei mikään kunta tarjoa kenellekään, vaan varhaisultraan päästäkseen pitää olla valmis maksamaan lysti kokonaan itse. Meidän tapauksessamme 190 euroa. Lääkäri, joka ultrauksen meille suoritti, sanoi että normaalisti alkaneessa raskaudessa varhaisultrassa käyminen on muuten ihan turhaa ja lisäksi hysteeristä.
Silti kaikki tuntemani odottajat ovat käyneet varhaisultrassa. Eli taidan siis tuntea aika hysteerisiä ihmisiä.Tai no, ehkä alkion ultraaminen on lääketieteelliseltä kannalta turhaa, mutta kyllä se odottajien psyykkistä vointia helpottaa. Hetkeksi. Pienen möntin ruudulla nähtyään voi nimittäin hetken olla vähemmän huolissaan. Siellä se näkyy, joten siellä se on. Mitään salakavalaa keskenmenoa ei ole huomaamatta tapahtunut, eikä sydän ole pysähtynyt. Siellä se on. Tai siis oli ainakin äsken!

Tämän ikäisenä alkio on 9-14 mm pitkä, buranan kokoinen.

1 kommentti:

  1. Meilläkin käytiin varhaisultrassa rv 8+6 katselemassa kuinka "masualien" oli lähinnä isopäisen nallekarkin näköinen, jolla on neljä pientä raajantynkää ja sykkivä sydän. Moni voi olla sitä mieltä tosiaan, että "kyllä se kunnallinen ultra riittää", mutta itse jälkikäteen totesimme, että vaikka siellä näki ruudulta (ja tulostetuista kuvista) pienen ihmisen kasvavan, niin kovin paljon muuta siitä ei "irronnut".

    Ultraavat kätilöt olivat molemmilla kerroilla jotenkin hyvin hätäisen oloisia, lähinnä "kunhan saadaan sieltä vaan se sikiö näkyviin ja niskapoimu mitattua"-tyylillä. Ja minuun, ei-bio äitinä, suhtauduttiin "tukihenkilönä" vaikka papereissa selvästi luki miten tämä ultrattava "mötikkä" oli saanut alkunsa ja teimme myös mielestämme selkeästi selväksi sen, että meitä on tässä kaksi äitiä.

    Onneksi Äiti A:n "työsuhde-etuna" pääsimme aivan ihanalle naistentautien erikoislääkärille ultraan ihan "käyntimaksulla", sekä varhaisultraan että myöhemmin kunnallisen rakenneultran jälkeen vielä kertaalleen katselemaan, että kunpi sieltä olisi tulossa (kunnallisella kun vain totesivat että "ei sitä nyt tästä erota", katsottuaan siis vain yhdestä kulmasta). Yksityisellä saimme 90% "varmuuden" sukupuolesta ja samalla lääkäri kävi vielä kaikki rakenneasiat meille läpi yksityiskohtaisesti ja selitti kaiken ruudulla näkyvän "kun tässä nyt kerran olette" ja totesi että kaikki on juuri niin kuin pitääkin. Nyt myöhemmin tämä "masualien/nallekarkki"-neiti on sitten käynyt näytilläkin hänen luonaan, että "tämmönen sieltä tuli" ja että sukupuoliarviokin osui oikein :)

    Ja tästä lääkäristä jäi niin hyvä fiilis, että tiedän suositella häntä muillekin pk-seudulla asuville odottajille (jotka ovat valmiita maksamaan yksityisen hinnan ultrasta)ja/tai jos itsellä tulee tarvetta muissa asioissa käydä tarkastuksessa tms., niin tiedän että valitsen tämän lääkärin!

    VastaaPoista